آیت رضوی پرورش دهنده جوان شترمرغ

 شترمرغ در مازندران هم پرورش می یابد .

تخم شترمرغ 24 برابر تخم مرغ است ؛

از روده شترمرغ به عنوان نخ بخیه استفاده می شود ؛

پرورش شترمرغ در آمل آغاز شد ؛

برای 50 قطعه شترمرغ به یک هکتار زمین نیاز است ؛

یک شترمرغ مولد خوب ، در یک سال حدوداً 80 تخم می گذارد ؛

بیماران نقرسی می توانند از گوشت قرمز شترمرغ استفاده کنند ؛

خواستن توانستن است . البته این حرفی که شنیدید شعار نیست . به همه کسانی که می گویند نمی شود و زود از کوره در می روند و دنبال شغل های پشت میزی و بی دردسرند توصیه می کنیم نگاهی به گزارش این هفته بیاندازند .

شاید هفته ها بود که دنبال چنین سوژه خاص بودم ولی اینکه چیز جدید و خواندنی را برای همراهان همیشگی ام بتوانم پیدا کنم کمی سخت بود . تا اینکه مطلع شدم در روستای "کت پشت" در قطعه زمینی کوچک و اجاره ای و با امکاناتی محدود ، سه جوان کمر همت بستند و یاعلی گفتند و رفتند سراغ یک شغل باآبرو و نان و آبدار که دیگه هم دستشون تو جیب خودشان باشد و هم سهمی در گردوندن چرخه اقتصادی کشور داشته باشند . البته اوایل که استارت این پروژه زده شد ، خیلی سخت بود چون مهمانان گزارش این هفته ما دانشجو بودند و از نظر منابع مالی محدود ولی اعتماد به نفس و تلاش و جدیت شان مثال زدنی بود . با کلی نقشه و دادن طرح و ایده متفق القول شدند که از طریق رشته تحصیلی خودشان که همان دامپروری بود شترمرغ را پرورش بدهند . حیوانی که یک میلیون سال از مهاجرتش به آفریقا می گذرد و چند سالی نیست که میهمان سرزمین ما ایران است . پرنده ای آرام و پولساز که پروارش حدوداً 900هزار تومان به فروش می رسد . در این مصاحبه شما را با شترمرغ و چگونگی پرورش آن آشنا می کنیم .


 

آیت رضوی پرورش دهنده جوان شترمرغ

تی شترمرغ در مازندران هم پرورش می یابد .

تخم شترمرغ 24 برابر تخم مرغ است ؛

از روده شترمرغ به عنوان نخ بخیه استفاده می شود ؛

پرورش شترمرغ در آمل آغاز شد ؛

برای 50 قطعه شترمرغ به یک هکتار زمین نیاز است ؛

یک شترمرغ مولد خوب ، در یک سال حدوداً 80 تخم می گذارد ؛

بیماران نقرسی می توانند از گوشت قرمز شترمرغ استفاده کنند ؛

خواستن توانستن است . البته این حرفی که شنیدید شعار نیست . به همه کسانی که می گویند نمی شود و زود از کوره در می روند و دنبال شغل های پشت میزی و بی دردسرند توصیه می کنیم نگاهی به گزارش این هفته بیاندازند .

شاید هفته ها بود که دنبال چنین سوژه خاص بودم ولی اینکه چیز جدید و خواندنی را برای همراهان همیشگی ام بتوانم پیدا کنم کمی سخت بود . تا اینکه مطلع شدم در روستای "کت پشت" در قطعه زمینی کوچک و اجاره ای و با امکاناتی محدود ، سه جوان کمر همت بستند و یاعلی گفتند و رفتند سراغ یک شغل باآبرو و نان و آبدار که دیگه هم دستشون تو جیب خودشان باشد و هم سهمی در گردوندن چرخه اقتصادی کشور داشته باشند . البته اوایل که استارت این پروژه زده شد ، خیلی سخت بود چون مهمانان گزارش این هفته ما دانشجو بودند و از نظر منابع مالی محدود ولی اعتماد به نفس و تلاش و جدیت شان مثال زدنی بود . با کلی نقشه و دادن طرح و ایده متفق القول شدند که از طریق رشته تحصیلی خودشان که همان دامپروری بود شترمرغ را پرورش بدهند . حیوانی که یک میلیون سال از مهاجرتش به آفریقا می گذرد و چند سالی نیست که میهمان سرزمین ما ایران است . پرنده ای آرام و پولساز که پروارش حدوداً 900هزار تومان به فروش می رسد . در این مصاحبه شما را با شترمرغ و چگونگی پرورش آن آشنا می کنیم .


xsypdldcb7g1p5ztja9m.jpg

کمی از خودتان بگویید :

آیت رضوی هستم . سال 61 در خاورمحله آمل به دنیا آمدم . کارشناس مهندسی کشاورزی شاخه علوم دامی و همچنین کارشناس ارشد تغذیه دام و طیور هستم .

چه شد که به پرورش شترمرغ روی آوردید :

از آنجاییکه هم رشته تحصیلی ام دامپروری بود و هم اینکه دنبال شغل خاصی بودم . شغل جدید و پولساز پرورش شترمرغ را با کمک دو تا از دوستان عزیزم حسن صالحی و حسن رضایی انتخاب کرده و مشغول به کار شدم .

با چه سرمایه ای شروع کردید :

البته باید درنظر داشت روزهای اولی که جرقه این کار به سرمان زد حتی فکرشو هم نمی کردیم که اینهمه دردسر داشته باشد و همزمان با دوران دانشجویی و دغدغه فکری تحصیلی بخواهیم کار بزرگی را شروع کنیم . ولی به جرأت می توانم بگویم اگر کمک خدا نبود ما الان اینجا نبودیم . 3 نفری هر کدام وام14میلیون تومانی گرفتیم که خیلی راحت هم به دست نیامد ، سال 87 و در 2000 متر زمین اجاره ای که محل دامداری و نگهداری گاو نیز بود پرورش شترمرغ را استارت زدیم و با شروع کارشناسی ارشد به صورت تخصصی این کار را ادامه دادیم .

یک شترمرغ حداقل به چه فضایی برای رشد و پرورش نیاز دارد :

برای پرورش 50 قطعه شترمرغ مولد یک هکتار زمین نیاز است . درصورتی که بخواهیم این جوجه ها را پروار کنیم ، ولی ما به خاطر نبود شرایط لازم در 2000 متر زمین این مولدها را که به 70 قطعه شترمرغ مادر هم می رسد نگهداری می کنیم . ولی در آینده انشاءا... در زمینی به مساحت 12هزار مترمربع که از درآمد حاصله از فروش فرآورده های شترمرغ این کار توسعه خواهد یافت .

غذای اصلی شترمرغ چیست :

یونجه ، ذرت ، سویا ، سبوس گندم ، سبوس برنج ، سیب زمینی ، جو ، شبدر ، سیلو ذرت ، کاه عدس و کلیه ضایعات کشاورزی و این موضوع را هم باید در نظر داشت که هرچقدر بزرگتر می شوند غذایشان بیشتر علوفه ای می شود و به انرژی و پروتئین کمتری نیاز پیدا می کنند .

آیا درست است که آب و هوای مازندران برای پرورش این حیوان مناسب نیست :

شترمرغ حیوانی است که از منفی 40 تا مثبت 50 درجه سانتی گراد مقاومت دارد و بهترین رشدی که ما به آن دست پیدا کردیم در مازندران و هوای معتدل است و مقدار گوشتی هم که از این حیوان در مازندران به دست آوردیم در هر شترمرغ کشتاری ، 3 تا 4 کیلو بیشتر نسبت به مناطق گرم و خشک است و دلیلش هم نبودن اختلاف زیاد دمای شب و روز و داشتن دمای معتدل و علوفه ارزان و تازه می باشد .

یک شترمرغ پروار چه مقدار گوشت دارد و قیمت هر کیلوی آن چقدر می باشد :

یک شترمرغ پروار حدود 30 تا 35 کیلو گوشت دارد که میانگین کیلویی 25هزار تومان می فروشیم و همچنین 3 کیلو روغن دارد که در کل یک شترمرغ پروار حدود نهصدهزار تومان ارزش اقتصادی دارد .

مشکلات پرورش شترمرغ در مازندران چه می باشد :

بستر بهار بند است که با کمک مقداری کف سازی و ایجاد شیب ، این معضل برطرف می شود . اگر کف بستر شترمرغ مولد از ماسه استفاده شود ، تخم گذاری بیشتر می شود . به دلیل نبودن صنایع تبدیلی و کشتارگاه ، کمتر کسی سراغ پرورش شترمرغ می رود . امیدواریم در آینده ای نزدیک با مساعدت مسوولان و حمایت های شان کشتارگاه را راه اندازی کنیم تا مردم مازندران خصوصاً همشهریان عزیز آملی از گوشت تازه و سالم استفاده نمایند .

علت کم بودن یا کنده شده پر شترمرغ ها چیست :

کمبود نمک در جیره غذایی و تراکم بالا و کمی فضای موجود که به اصطلاح می گوییم کانیبالیسم .

یک شترمرغ چند تخم می گذارد :

حداکثر 110 تا 120 عدد و تعداد تخم های یک مولد خوب حدوداً متوسط 80 تا در سال ، معمولاً یک روز در میان و شش ماه در سال و همچنین 2 بار در این مدت به خودش استراحت می دهد که 70درصد تخم ها تبدیل به جوجه می شود .

تخم شترمرغ دارای چه خواصی می باشد :

تخم شترمرغ سرشار از پروتئین بالا ، کلسترول پایین است و برای کسانی که بیماری دیابت دارند بسیار مناسب می باشد . از پوکه آن نیز به دلیل پوسته ضخیم آهکی اش به عنوان زینتی و تزئینی استفاده می شود . طعم و مزه اش شبیه تخم مرغ می باشد . یک تخم شترمرغ معادل با 24 عدد تخم مرغ معمولی و برای 17 نفر کفایت می کند .

چه تفاوتی بین کود شترمرغ و سایر کودهای حیوانی مانند گاو و گوسفند وجود دارد :

کود شترمرغ در واقع آماده و سریعاً قابل استفاده می باشد برعکس کود گوسفندی که برای تأثیرگذاری باید حداقل 6 ماه در زمین بماند تا اثر کند و نکته دیگر اینکه کود شترمرغ گرانتر و قوی تر است .

در استان مازندران درجه رطوبت بالاست و این برای تبدیل تخم به جوجه مناسب نیست جهت رفع این مشکل چه می کنید :

از فصل بهار که شترمرغ مولد شروع به تخم گذاری می کند ، حداقل 42 روز طول می کشد تا به جوجه تبدیل شود . البته باید در نظر داشت که شترمرغ های وحشی مولد در بیابان حداقل روی 15 تخم خود می نشیند و اینکه اگر ماده برای خوردن غذا از روی تخم بلند شود ، حیوان نر به صورت غریزی روی آن می نشیند و این امر باعث می شود تا دما در حد استاندارد خود باقی بماند و این تخم ها تبدیل به جوجه می شود . ولی رطوبت محیطی باید 18 درجه و دما 6/36 درجه سانتی گراد باشد . ولی در مازندران ما با کولرهای گازی رطوبت اتاقک دستگاه جوجه کشی را کم می کنیم .

به چه طریق جوجه کشی انجام می شود :

از دستگاه جوجه کشی استفاده می کنیم . در سال 87 یک دستگاه به مبلغ پنج میلیون تومان و با ظرفیت 120 تخم خریداری کردیم که ما را به شرکت سازنده اش وابسته کرد . سال 90 با ارائه طرحی و مبلغ سه میلیون و نیم دستگاهی را با ظرفیت 200 تخم ساختم . جالب است بدانید حساسیت دستگاه جوجه کشی بالاست و اگر 10 تا 20 دقیقه خاموش شود باعث کاهش "هچ جوجه آوری" می شود .

جوجه کشی چند مرحله دارد :

دو مرحله دارد ، در مرحله اول تا 38 روزگی هر سه ساعت تخم ها در گردش قرار می گیرند و این هم به خاطر این است که زرده به پوسته تخم نچسبد . و مرحله دوم اتاق زایمان بعد از گذراندن مرحله ستر تخم ها را در قسمت کیسه هوایی که سوراخی به اندازه 2 میلی متر خودمان ایجاد می کنیم تا خفگی به وجود نیاید قرار می دهند . در این مرحله است که جوجه شتر مرغ داخل تخم با استفاده از پای چپ پوسته اصلی را می شکند و سر از تخم درمی آورد . برای اینکه فضای ستر آلوده نشود ، جوجه ها در هچر به دنیا می آیند . جوجه هایی که از تخم بیرون می آیند ، صدای لرزان ایجاد می کنند که دیگر جوجه ها را تحریک به درآمدن از تخم می کنند .

دمای هوا برای جوجه هایی که تازه به دنیا می آیند چگونه باید باشد :

دمای هوا برای جوجه یک روزه باید 32درجه باشد که هر هفته این دما کاهش و آنها مقاوم تر می شوند . در یک اتاق به همراه بهاربند محیط آزاد و بسته ، با بخاری گازی دمای هوا را برای این جوجه ها متعادل می کنیم . بعد از یک هفته از تولدشان واکسن نیوکاسل را به آنها تزریق می کنیم . تا 2 ماهگی به دمای محیط حساسند که حتماً باید کنترل شود . بعد از 2 ماهگی پرشان بلند و پوست شان ضخیم تر می شود و مقاومتشان نسبت به دمای محیط بیشتر می شود .

آیا می شود گوشت شترمرغ را در سبد غذایی خود مانند دیگر گوشت های قرمز قرار دارد :

البته در پاسخ به این سوال شما باید بگویم گوشت شترمرغ ، گوشت قرمز است و در مقایسه با گوشت گوساله و گوسفند سالم تر ، دارای پروتئین بالاتر ، چربی کم در بافت حدود یک درصد ، کلسترول پایین ، آهن بسیار بالا مواد معدنی و ویتامین های بالا و ترد می باشد . طعم این گوشت شبیه گوشت گوساله است و برای بیماران قلبی چربی خون دیابت و خانم های باردار ، برای کسانی که دارای بیماری نقرس هستند و آنهایی که نمی توانند از گوشت قرمز استفاده کنند ، مفید می باشد . در سال 1995 جنون گاوی سراسر جهان را فرا گرفته بود ، دانشمندان برای جایگزین کردن گوشت قرمز بعد از 2 سال مطالعه شترمرغ را انتخاب کردند ، چرا که فاقد بیماری قابل انتقال بین انسان و دام می باشد .

از خصوصیات شترمرغ بالغ چیست :

شترمرغ ماده در 2 سالگی به بلوغ می رسد و نر در 3 سالگی و تا 40 سالگی هم قدرت باروری دارند . پرهای شترمرغ نر سیاه و سفید و ماده قهوه ای خاکی می باشد . قرمزی رنگ ساق پا و اندام های مختلف ، نشانه بلوغ شترمرغ نر می باشد . شدت رنگ قرمز با میزان نرینگی ارتباط مستقیم دارد . هر چه ساق پای شترمرغ قرمزتر باشد ، تخم ها بارورتر می شوند . هر شترمرغ نر دارای 2 تا 3 جفت ماده می باشد . باد کردن گردن شترمرغ نر همراه با تولید صدای عجیب به دلیل علاقه شترمرغ نر به ماده و همچنین زمان مبارزه با نرهای دیگر می باشد . هلندی ها این صدای خاص را "پرومنیت" می گویند .

مراحل رشد جوجه ها چگونه است :

ضریب رشد و تبدیل تا 2 ماهگی 5/1 به یک است و با توجه به مصرف یک کیلو و نیم دان غذا یک کیلو رشد دارند . از شش ماهگی پنج به یک است که هزینه تأمین غذایشان کمتر است . اگر زودتر از 11 ماهگی کشتار شوند به حداکثر رشدشان نمی رسند که این کار افتصادی و به صرفه نیست و اگر بالای 14 ماهگی هم کشتار شود ، از کیفیت اصلی گوشت کم می شود و از ظرافت چرم هم کاسته می شود . ضریب تبدیلی کمتری نسبت به گوساله و گوسفند دارد . غذایی هم که می خورند از نظر قیمت کمتر و هزینه تمام شده برای یک کیلو گوشت مناسب تر از همین هزینه برای سایر گوشت های قرمز است .

ضریب هوشی شترمرغ و میزان مقاومت آنها در برابر بیماری چقدر است :

ضریب هوشی پایین دارد و حیوان ترسویی است در عین حال تهاجمی نسبت به حیوانات دیگر است و زمانی که می خواهد از خودش دفاع کند با قدرت زیاد و از جلو لگد می زند و معادل 700 کیلو قدرت دارد .

چگونه یک تخم نطفه دار را از بدون نطفه تشخیص می دهید :

بعد از 3 روز جمع کردن تخم ها و ضدعفونی کردن آنها با دود آجر فرمان ، تخم ها را داخل دستگاه می گذاریم . و پس از 8 روز با "کندل نور" در اتاق تاریک جنین رشد کرده قابل رویت است .

امتیازات این حیوان نسبت به حیوانات دیگر چیست :

ابتلا به بیماریشان در مقابل با سایر حیوانات کمتر و مقاومتشان بالاتر و رشدشان بیشتر است . با این خصوصیات استفاده از آنتی بیوتیک ها به حداقل می رسد که نشان دهنده سلامت گوشت شان است . قدرت هضم متابولیسمی بالایی دارند و دارای تنوع جیره غذایی می باشد . و اینکه می تواند دو روز را بدون آب سر کنند . چشمان شترمرغ مانند شتر ، دارای خاصیت چند نوری می باشد و دارای پلک سوم می باشد و نشستن این حیوان نیز مانند شتر است . طبع گوشت شترمرغ گرم می باشد .

آیا علاوه بر گوشت و تخم فرآورده های دیگری هم دارد :

چربی هایش حاوی ریز مولکول هایی است که از امگا3 ، امگا6 ، امگا33 ، تشکیل که سریعاً جذب پوست شده خاصیت درمانی دارد و برای سوختگی ، چین و چروک ، ترمیم جای زخم و بخیه ، گوشت اضافه ، اگزما ، پینه ، دردهای عضلانی و ترک پاشنه پا استفاده می شود . پوستش نیز تبدیل به چرم و در صنایع کیف و کفش خیلی کاربرد دارد . مقاومتش 4 برابر پوست گاو ، ولی در عین حال ظریف تر و زیباتر است . از روده نیز به عنوان نخ بخیه استفاده می شود . مغزش برای درمان آلزایمر و از پرش نیز در تزئینات و برای جلوگیری از تولید الکتریسیته ساکن و گردگیری قطعات الکترونیکی استفاده می شود .

آیا صحبتی با مسوولان دارید :

از جناب مهندس عظیمی مدیر کل جهاد کشاورزی استان مازندران و جناب مهندس امینی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان آمل و تمامی مسوولان ذی ربط انتظار داریم که ما را در جهت رشد و شکوفایی استعدادهای درخشان و در راستای حمایت از کار و تولید ملی حمایت کنند . وام بخش کشاورزی را در اختیارمان قرار دهند تا به زمین خریداری شده و تأسیسات مجهزتر نقل مکان کنیم تا بتوانیم پروتئین سالم را در اختیار همشهریان عزیز قرار دهیم و همچنین ضریب اشتغال زایی را که با این کار 40 نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم جذب بازار کار شوند ، بالا ببریم .

در پایان اگر صحبتی دارید بفرمایید :

خواستن توانستن است . یک جوان باید استعدادهایش را شناسایی نماید و در همان زمینه فعالیت کند . منتظر این نباشد که کار به سراغش بیاید . چرا که خداوند می فرماید از تو حرکت از من برکت و من این موضوع را کاملاً تجربه کردم . از آنجاییکه شترمرغ حیوانی است که گفته می شود در کل مازندران پرورش پیدا نمی کند ولی ما خواستیم و توانستیم و به حداکثر رشد هم رسیدیم . جا دارد در اینجا از پدر و مادر عزیزم تشکر کنم که راه و رسم بهتر زندگی کردن را به من آموختند و در همه حال حامی و مشوقم بودند .